30.04.2024

Vo filmových ateliéroch vyrastú byty

Čo je nové v našom hlavnom meste, pokiaľ sa jedná o rezidenčné projekty? Napokon, výstavba bytov či domov je vec, ktorá nás neustále trápi, veď kvalitného životného priestoru, ktorému sa dá hovoriť domov, nie je až tak veľa. Poďme sa teda pozrieť na projekt, ktorý by mal z filmových štúdií na bratislavskej Kolibe vytvoriť nové byty.

Zdroj: www.enviroportal.sk

Ateliéry ešte fungujú, ale…

Neďaleko Brečtanovej ulice na bratislavskej Kolibe by sa už v tomto roku mala udiať zaujímavá zmena. Existujú tam totiž ešte stále čiastočne fungujúce filmové ateliéry, ktoré využíva najmä spoločnosť Slovenská produkčná, a.s., ktorá prevádzkuje slovenskú televíziu Joj. Väčšina z priestorov areálu sa však v súčasnosti nevyužíva a to hlavne z typického slovenského dôvodu, čiže kvôli nepriaznivému technickému a ekonomicko-prevádzkovému stavu. Nachádza sa tu však aj administratívny objekt, v ktorom má svoje sídlo spoločnosť Tipos, a.s., no na konkrétnom mieste, kde by mali vyrásť nové byty, by sme momentálne našli iba nevyužívané skladové objekty či nefunkčnú regulačná stanicu plynu a tieto objekty budú podľa investičného plánu asanované. To sa však samozrejme netýka hlavných objektov filmových ateliérov na Kolibe.

Pre viac ako tristo obyvateľov

Podľa štatisticky a podľa projektu predpokladaných údajov by v nových bytoch malo svoj domov nájsť približne 311 obyvateľov. Bytových jednotiek by sa tu celkovo malo vybudovať 117. Tie sa budú nachádzať v troch bytových domoch a jednom polyfunkčnom objekte. V ňom bude 27 bytov a priestory slúžiace občianskej vybavenosti. Parkovať sa bude na celkovo 230 parkovacích miestach, z ktorých väčšina sa bude nachádzať v podzemných priestorov. Výstavba by sa mala realizovať už v tomto roku, pričom jej ukončenie investor avizuje o dva roky neskôr. Celý projekt by ho mal vyjsť približne na trinásť miliónov Eur.

Z nefunkčného funkčné

Aj týmto jednoduchým a zároveň veľavravným podnadpisom by sme mohli zhrnúť a charakterizovať odôvodnenie zámeru, ktoré načrtol investor v dokumentoch určených na posúdenie vplyvov na životné prostredie. Napokon, asanácia nefunkčných objektov z dôvodu, aby sa namiesto nich postavili domy, ktoré budú slúžiť na účel bývania, by skutočne nemal byť zlý nápad. Ako uvádza investor, dôvodom umiestnenia výstavby tohto projektu je majetkovo vysporiadaný pozemok s bezkolíznym napojením plánovanej stavby na priľahlú dopravnú sieť, ako aj záujem o funkčné zhodnotenie tohto územia v zmysle územného plánu. Navyše, „realizáciou navrhovanej činnosti dôjde k rozšíreniu kapacity bytového fondu s vysokým štandardom vnútorného vybavenia a kultúry bývania v dotknutej mestskej časti Bratislava – Nové Mesto.“ V každom prípade teda pôjde o lukratívnu možnosť bývania, aj vďaka ktorej by sa mal zrevitalizovať bývalý areál filmových ateliérov.

 

autor: Andrea Kolesárová

Napíšte komentár

Musíte byť prihlásený aby ste mohli napísať komentár.