30.04.2024

Staré ustúpi novému – na Ivánskej ceste

Na Ivánskej ceste, na území bratislavskej Trnávky, by sa už onedlho mala udiať zaujímavá výmena starého za nové. O čom je reč? Nuž o ničom inom, ako o zbúraní staršieho administratívneho objektu a výstavbe nového.

Zdroj: enviroportal.sk

V Trnávke

V bratislavskej mestskej časti Ružinov, konkrétne v jeho časti Trnávka na Ivánskej ceste číslo 4, stoja staršie prevádzakové a administratívne objekty, ktoré by sa už onedlho mali stať „obeťou demolácie“. Dôvod tohto konania a ich odtránenia je realizácia výstavby nového polyfunkčného objektu, ktorý by mal spĺňať nielen administratívne, ale aj obchodné účely. Za projektom stojí miestna spoločnosť PROFINAL, s.r.o., ktorá by tu chcela preinvestovať približne šesť miliónov Eur. Výstavbu by spoločnosť chcela odštartovať v budúcom roku, pričom jej koniec by podľa investičných plánov rada videla už v roku 2015.

V budove

Nový objekt by sa mal rozkladať na pozemku o celkovej ploche 4388 metrov štvorcových. Z toho pre samotnú zastavanú plochu je určených takmer 1440 metrov štvorcových. Budova sa bude vyznačovať pomerne výraznou mierou zelene, pričom tá bude zastúpená aj na približne šestnástich percentách strechy. Nový polyfunkčný objekt bude mať dve podzemné a maximálne šesť nadzemných podlaží. Celkový počet parkovacích miest by sa mal ustáliť na čísle 156, z ktorých väčšina sa bude nachádzať práve v podzemných garážach. Projekt je podľa plánu dimenzovaný pre 252 pracovníkov, z čoho 40 by malo pracovať v obchodných priestoroch a 212 v priestoroch administratívnych.

V odôvodnení

V súčasnej dobe sa na mieste plánovanej výstavby nachádza niekoľko starších objektov – administratívna budova, prevádzková budova a garáž. Tie podľa investora už nezodpovedajú súčasným požiadavkám prevádzky. A práve toto je dôvod, prečo by spoločnosť chcela pristúpiť k ich asanácií. Investor by však výstavbou chcel zabezpečiť najmä dostatočné množstvo nových administratívnych a obchodných priestorov v ružinovskej mestskej časti a to dokonca s dosahom na požiadavky celej Bratislavy. Podľa jeho vyjadrenia existuje mnoho dôvodov, prečo je výstavba a jej samotné umiestnenie rozumným krokom. „Z urbanistického hľadiska je výber lokality na umiestnenie navrhovanej činnosti prijateľný. Objekt bude umiestnený v priamej nadväznosti na existujúcu zástavbu a jeho realizáciou sa dosiahne efektívnejšie využitie územia v súlade ÚPN mesta Bratislavy,“ uvádza sa v zámere určenom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Podľa investora pozitíva vybranej lokality treba vidieť aj v tom, že majetko-právne vzťahy sú tu vysporiadané a teda bezproblémové, realizácia projektu si nevyžiada žiadny ďalší záber poľnohospodárskej pôdy alebo zalesnených pozemkov a významným faktorom je tu aj bezproblémové napojenie na dopravnú infraštruktúru, ktorú by plánovaná výstavba navyše vôbec nemala zaťažiť.

 

autor: Andrea Kolesárová

Napíšte komentár

Musíte byť prihlásený aby ste mohli napísať komentár.