30.04.2024

Prenos hypotéky do inej banky: oplatí sa?

Určite ste v televízií zaregistrovali reklamy rôznych bánk, ktoré vás nabádajú, aby ste si svoju hypotéku preniesli k nim. Sľubujú pritom výrazne nižšie úroky a tým pádom aj výrazné ušetrenie vašich financií. Podľa týchto reklám sa zdá, že preniesť hypotekárny úver z jednej banky do druhej je tá najjednoduchšia vec na svete. Je to však naozaj tak?

Zvyčajne sa oplatí, ale…

Uviazať si na krk hypotekárny úver, ktorý budete splácať celé desaťročia, je jedno z najdôležitejších životných rozhodnutí, ktorý môže ovládnuť veľkú časť vášho života a samozrejme tiež života vašej rodiny. Preto je nanajvýš nutné v tomto ohľade postupovať maximálne obozretne. Netýka sa to však len samotného „upísania sa“ banke, ale aj všetkých krokov s tým súvisiacich, čiže aj spomínaného prenosu hypotekárneho úveru do inej banky. „Nestačí iba pozerať na samotný ponúkaný úrok, ale aj na všetky poplatky, ktoré s prenesením súvisia,“ hovorí finančná a hypotekárna poradkyňa Alena Schovancová. „Veľmi ľahko sa totiž môže stať, že sa vám hypotéka po prenose oproti tej pôvodnej nakoniec predraží,“ pokračuje.

Na čo treba myslieť?

Ako sme už spomenuli, nielen úrokové zaťaženie hypotekárneho úveru je rozhodujúce pri jeho prenose. Je potrebné si zistiť aj všetky ostatné poplatky s ním súvisiace. O ktoré konkrétne ide? „Treba rátať s viacerými poplatkami. Ide hlavne o poplatok za predčasné splatenie hypotekárneho úveru a tiež za jeho poskytnutie v nástupníckej banke. Ten však banky často zvyknú odpúšťať,“ vysvetľuje poradkyňa. Podľa jej slov tým však výpočet poplatkov nekončí. „Ďalej bude klient pri prenose potrebovať nový znalecký posudok nehnuteľnosti, čo ho bude takisto stáť nejaké peniaze, poplatok za vklad do katastra nehnuteľností a tak ďalej. Čo je v tejto súvislosti najdôležitejšie si uvedomiť, je základný fakt, že celkové poplatky za prenesenie hypotekárneho úveru z jednej banky do druhej nesmú prevýšiť sumu, ktorú týmto prenosom klient ušetrí. V takomto prípade by totiž celý prenos strácal akýkoľvek zmysel,“ hovorí Schovancová.

Ako na to?

Pokiaľ ste si dobre prerátali, koľko vás všetky poplatky za prenos hypotéky vyjdú a urobili ste si aj prehľad v tom, ktorá banka má aký úrok, vyberte si tú najvýhodnejšiu ponuku a začnite konať. „Ako prvé musíte zájsť do banky, do ktorej by ste úver chceli preniesť. Pokiaľ vám táto schváli nový hypotekárkny úver, následne zájdite do vašej pôvodnej banky, v ktorej máte aktuálny úver. V nej si podajte žiadosť o predčasné splatenie hypotéky. Od nej dostanete aj doklad o zostatku úveru, ktorý potrebujete, aby vám nová banka úver vyplatila. Respektíve, obe banky si už všetky záležitosti s vyplatením pôvodného úveru medzi sebou vybavia a takisto si prenesú záložné práva na danú nehnuteľnosť. Čo potom musíte urobiť vy, je tieto zmeny zapísať do katastra,“ vysvetľuje poradkyňa. Ako však dodáva, najlepšie je obrátiť sa na profesionálneho poradcu, ktorý vám môže ušetriť nielen financie, ale aj nervy.

autor: Andrej Jurica

Napíšte komentár

Musíte byť prihlásený aby ste mohli napísať komentár.