30.04.2024

Harbour City: projekt s mrakodrapmi

Podľa projektov, ktoré sa v našom hlavnom meste plánovali a plánujú zrealizovať, by Bratislava mala získať štatút jedného z najmodernejších centier Európy a to minimálne v zmysle administratívnych priestorov. Jedným z takýchto projektov je aj Harbour City, ktorý by mal vzniknúť v lokalite Mlynské Nivy.

Zdroj: www.enviroportal.sk

Za 50 miliónov

Investorom projektu plánovaného neďaleko Prístavného mostu za Baumaxom, ktorého investičné náklady sú predpokladané na úrovni 50 miliónov eur, je spoločnosť Europolis Harbour City, s.r.o., ktorá je prepojená so známou developerskou skupinou CA IMMO. Okrem sumy predpokladaných nákladov však v tomto projekte figurujú aj ďalšie zaujímavé čísla. Jedným z nich je určite plánová maximálna výška objektu, ktorá by mala dosiahnuť až 150 metrov. To by znamenalo, že Bratislava by sa konečne mohla dočkať svojho vysnívaného mrakodrapu, pre ktorý odborníci zväčša určujú dve výškové hranice: 130 a 150 metrov. Do úvahy však väčšia výška v tomto prípade nepripadá, pretože dotknuté územie je v ochrannom pásme Letiska M.R. Štefánika a 150 metrov je maximum, ktoré je prípustné.

Ako uvádza investor vo svojom návrhu, daná lokalita predstavuje urbanisticky zanedbané územie, ktoré je potrebné urbanisticky dotvoriť a stabilizovať. „Vzhľadom k tomu predstavuje príležitosť pre posilnenie niektorých funkcií mesta.“ To je v danom kontexte pravdivý fakt a tak by skutočne nebolo na škodu, ak by tu vyrástol podobný zaujímavý administratívny projekt. Ponúknuť by mal až 105 tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov a takmer 10 tisíc metrov štvorcových je určených na obchody. V komplexe sa bude nachádzať aj hotel, na ktorý je vyčlenených viac ako 13 tisíc metrov štvorcových. Svoje miesto tu samozrejme má aj reštauračná prevádzka či fitness. Zaujímavé však je, že tvorcovia projektu počítali aj s jaslami a materskou škôlkou, čo je veľmi dobrý krok smerom k vytvoreniu ideálnych pracovných podmienok pre zamestnancov firiem sídliacich v komplexe. Pokiaľ ide o parkoviská, 2000 miest sa bude nachádzať v podzemnej garáži.

Osem objektov s rôznou výškou

Podľa predloženého projektu by sa Harbour City mal skladať z ôsmych samostatných objektov s rôznym počtom nadzemných podlaží. „Základný koncept zástavby tvoria pásové objekty združené do ôsmych blokov. V severovýchodnom a juhozápadnom nároží pozemku sú navrhnuté najvyššie objekty – vežové budovy, ktoré majú v pozdĺžnom reze trojuholníkový tvar (tridsaťsedem, resp. tridsaťjedna-podlažné s nadstavbou), v strednej časti sa nachádzajú strednopodlažné stavby (priemerne šesť podlaží). Táto kompozícia zástavby vytvára na pozemku optimálne podmienky oslnenia a osvetlenia denným svetlom a nezhoršuje svetelnotechnické podmienky na okolitých pozemkoch. Všetky fasády orientované do vnútroblokového priestoru sú zošikmené pod uhlom cca 65º,“ uvádza sa v investičnom zámere. Jednotlivé objekty sa budú vyznačovať výraznou výškovou odlišnosťou – budú mať totiž od 5 do 37 podlaží. V každom prípade teda pôjde o projekt, ktorý si aj napriek rôznorodosti a výškovej odlišnosti jednotlivých objektov zachováva svoju jednoliatosť a spoločnú koncepciu. A o tom, že ide o naozaj jedinečnú architektúru, svedčí aj fakt, že pochádza z dielne slávnej kancelárie z Veľkej Británie Foster&Partners. Projekt sa však zrejme nepodarí zrealizovať v plánovanom časovom horizonte. Investor totiž vo svojich plánoch počítal s dokončením v marci 2013, čo je skutočne veľmi šibeničný termín.

 

autor: Andrej Jurica

Napíšte komentár

Musíte byť prihlásený aby ste mohli napísať komentár.