30.04.2024

Topoľčany dostanú nové obchodné centrum

Topoľčany sú známe najmä ako mesto piva, nakoľko sa v nich vyrába známa slovenská pivná značka Topvar. V najbližích rokoch by ale do tohto okresného mesta malo pribudnúť nové obchodné centrum, ktoré prinesia vietor do tunajších obchodných vôd.

Zdroj: www.enviroportal.sk

Mesto slávnych rodákov

Topoľčany sú však omnoho viac, než len mesto známe výrobou dobrého piva. Sú napríklad aj rodiskom našich hokejových reprezentantov Miroslava Šatana a Ľubomíra Višňovského. To však nie je všetko, lebo v Topoľčanoch sa svojho času narodil aj terajší premiér Slovenskej republiky Róbert Fico. Nuž na to, že ide o mesto, kde žije necelých tridsaťtisíc obyvateľov, je to pomerne slušný výkon. Pokiaľ ide o obchodné príležitosti, Topoľčanci majú k dispozícií takmer všetko: Billu, Lidl, Kaufland, Tesco a tak ďalej. Lenže to, čo im tu chýba, je poriadna obchodná galéria. A tú by do Topoľčian chcela priniesť banskobystrická spoločnosť AMŠ Partners, spol. s r.o.

Nie prímestské, ale mestské

Aj na našich stránkach väčšinou píšeme o komerčných projektoch, ktoré sa najčastejšie nachádzajú mimo samotného územia mesta. V prípade SCT – Shopping Centre je však situácia trochu iná. Nejde totiž o obchodné centrum prímestského, ale doslova vnútromestského charakteru. „Základná idea navrhovaného objektu je založená na splnení zámeru investora vytvoriť celoročne dostupné vnútromestské nákupné a spoločenské centrum v kombinácii s využitím výhod a predností „genia loci„ t.j. osadenia objektu do existujúceho prostredia. Na rozdiel od prímestských nákupných centier, stavaných mimo existujúcich urbánnych štruktúr – mestské centrum, využíva a dopĺňa existujúcu štruktúru, s ktorou vytvára harmonický celok. Z hľadiska historického kontextu môžeme o navrhovanom objekte hovoriť ako o budovaní mestskej blokovej zástavby s bezprostredným napojením na pôvodnú komunikačnú sieť,“ uvázda investor v zámere vypracovanom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Kiná, byty, obchody…

Nové obchodné centrum si našlo svoje umiestnenie v katastri mesta Topoľčany a v katastrálnych územiach pričlenených obcí Malé Bedzany a Veľké Bedzany. „Riešené územie dnes predstavuje nezastavané pozemky v intraviláne mesta, ktoré sú v Katastri nehnuteľností vedené ako ostatné plochy. Platnou územnoplánovacou dokumentáciou mesta je pre dotknuté územie určené funkčné využitie pre občiansku vybavenosť, s dominantným využitím pre vybavenosť obchodného centra. Ako doplnková vybavenosť sú prípustné služby, kultúra, administratíva a bývanie, umiestnené v rámci polyfunkčných objektov,“ hovorí zámer.

Tento polyfunkčný objekt, ktorý by prebežne mal investora vyjsť na osemnásť miliónov eur, by sa mal začať stavať v roku 2014, pričom dokončenie je avizované o rok neskôr. Na obchodné priestory je tu vyčlenená plocha väčšia než 7500 metrov štvorcových, na kiná zasa 840 metrov štvorcových. Pokiaľ ide o bytové jednotky, tých by sa tu malo nachádzať osemnásť. Ide teda v pravom zmysle slova o objekt polyfunkčný, ktorý je ešte doplnený o 780 metrov štvorcových administratívnych priestorov. Nuž a počet parkovacích miest by mal byť o niečo málo vyšší ako 280.

 

autor: Andrea Kolesárová

Komentáre
Počet odpovedí: 2 k “Topoľčany dostanú nové obchodné centrum”
  1. Marián hovorí:

    Malé upresnenie – výroba piva bola zrušená v Topoľčanoch na konci februára 2010. Bol celkom okolo toho humbuk, tak som prekvapený vašim tvrdením :-) .

  2. Milec hovorí:

    Slečna asi vás nepoteším, ale topvar sa tu už pár rokov nevyrába

Napíšte komentár

Musíte byť prihlásený aby ste mohli napísať komentár.