30.04.2024

Rožňavské obchodné centrum ide s dobou

V poslednej dobe je trendom, že developeri svoj zrak obracajú k menším mestám, ktoré boli prakticky až doteraz tak trochu na okraji ich záujmu. Prenesené na drobné to znamená, že sa v mestách, ako je napríklad Nové Mesto nad Váhom, Detva, Stupava a podobne realizuje výstavba nových obchodných centier. Ďalším mestom na rade je momentálne Rožňava na východnom Slovensku, v ktorom sa takisto výstavba obchodného centra chystá.

Zdroj: www.inforoznava.sk

Namiesto skladov obchody

Nové obchodné centrum s názvom Ardis by malo nahradiť nefunkčný výrobno-skladový areál v juhozápadnej časti mesta na Šafárikovej ulici neďaleko Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. „Riešené územie je v súčasnosti zastavané niekoľkými pozemnými schátralými murovanými objektmi (administratívna budova, skladová hala, trafostanica, vrátnica, malá skladová hala) rovinaté s minimálnym prevýšením, vybetónované, nezatrávnené s niekoľkými dočasnými skládkami stavebnej sute a železa po búracích prácach,“ uvádzal investor, spoločnosť Ardis, a.s. zo Žiaru nad Hronom vo svojom investičnom zámere. Tento areál je podľa informácií na stránke mesta Rožňava v tejto chvíli už zbavený starých objektov a tým pádom aj pripravený na výstavbu obchodného centra.

Potešiteľné je v tomto prípade najmä to, že nejde o výstavbu obchodného centra na „zelenej lúke“, ale o revitalizáciu takzvaného brownfield. Ide o podobnú situáciu, aká sa odohrala napríklad v Novom Meste nad Váhom, kde sa na ploche bývalej fabriky Palma Henkel stavia hypermarket Kaufland spolu s obchodným centrom. V Západnej Európe sa takisto priestory označené ako brownfields na základe teórie trvalo udržateľného rozvoja nestávajú iba objektom asanácie, ale developeri sa ich v súčinnosti s miestnou samosprávou pokúšajú revitalizovať a z opusteného a rozpadnutého priestoru vytvoriť nový a príťažlivý komplex pre nové investície. V čoraz väčšom meradle teda dochádza k ich využívaniu oproti výstavbe na zelených lúkach, čiže na takzvaných greenfields. Slovensko má v tomto smere čo doháňať a práve preto je pozitívne, že aj mimo hlavného mesta k tomuto javu dochádza. Môžeme teda povedať, že v tomto ohľade Rožňava určite ide s dobou.

Obchody a práca

Obchodné centrum Ardis by do Rožňavy malo priniesť nielen nové obchodné príležististi pre jej obyvateľov, ale zároveň aj nové pracovné možnosti, ktorých by podľa vyjadrenia hovorcu mesta Petra Galla na rožňavskej internetovej stránke malo byť približne osemdesiat. To je pre tento región, ktorý sa vyznačuje takmer najvyššou mierou nezamestnanosti na celom Slovensku. Pokiaľ sa vrátime k obchodom, nové centrum by malo Rožňavčanom ponúknuť „veľkokapacitnú široko sortimentnú predajňu potravín, drogérie a doplnkového priemyselného tovaru pre domácnosť“. Tento jednopodlažný objekt by mal byť hotový v septembri budúceho roku a investora by podľa zverejnených informácií mal vyjsť približne na päť až šesť miliónov eur.

 

autor: Andrea Kolesárová

Napíšte komentár

Musíte byť prihlásený aby ste mohli napísať komentár.